top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Bloesemboog



Waar zijn de bijen? Het valt op, ook op het platteland, dat de insectenpopulatie afneemt. Bijen, maar ook andere bestuivers, hebben het moeilijk door pesticiden, voedseltekort en ziektes. Omdat we zelf bijen willen gaan houden, maar ook omdat wilde bijen en andere bestuivers hulp kunnen gebruiken, willen van ons plekje niet enkel een paradijs voor ons maken, maar ook voor de insecten. In plaats van willekeurig bloemen te beginnen aanplanten, probeer ik de bloesemboog in het achterhoofd te houden. Bij een bloesemboog kijk je niet enkel naar de waarde van de plant voor de insecten, maar neem je ook de factor tijd mee in je planning. In het voorjaar en de zomer is er meestal voldoende aanbod voor bijen, maar ook in het vroege voorjaar, de late zomer en de herfst moeten bestuivers voedsel vinden en dan staat er in de gemiddelde tuin veel minder in bloei.


Enkele tips voor het ontwerpen van je eigen bloesemboog in de tuin. Wanneer je aan de slag gaat met het ontwerpen van een bloesemboog, start dan met observeren wat al aanwezig is in de tuin. Misschien is er al meer dan je denkt? Bij ons op het terrein is al een heel deel van de bloesemboog gedekt door de gemengde inheemse hagen. Kijk zeker ook eens bij de buren, insecten beperken zich niet tot jouw tuin alleen. Zeker in kleinere tuinen loont het om met verschillende tuintjes één bloesemboog samen te stellen. Heb je juist een grote tuin, denk dan groot. Een boom in bloei levert veel meer nectar en stuifmeel op dan enkele bloembollen. Als laatste loont het om planten te kiezen die meerdere functies vervullen, zoals privacy creëren, wind tegenhouden, voedsel voorzien voor mens en dier, ...


Ook bij ons is er nog werk aan het uitbreiden van de bloesemboog. Eén van mijn favoriete bezigheden is gelukkig het uitzoeken en kopen van planten :-). Een goed excuus voor een tripje naar de plantenkwekerij. Op mijn lijstje staat alvast de bijenboom (Tetradium daniellii), de naam geeft het al weg: een goede voedingsbron voor bijen en met zijn bloei in juli en augustus sluit hij mooi aan op de Linde. Hij krijgt een plekje aan de zuid-west kant van de bijenstand zodat hij ook schaduw creëert en de wind tegenhoudt. Het is ook echt een mooie boom, met een waaiervormige kroon op een korte stam. Voor het najaar is klimop een aanwinst, maar hij doet er enkele jaren over om te gaan bloeien en mag ook niet gesnoeid worden. Onze klimop zal dus nog even moeten groeien.


In de moestuin probeer ik bestuivers te lokken door her en der bloemen tussen de groenten te zetten. Niet enkel nuttig, maar ook mooi! Een moestuin kan er anders wat saai en strak gaan uitzien, ik hou wel van een beetje chaos. Favorieten zijn komkommerkruid, goudsbloem en Oost-Indische kers voor hun eetbare bloemen, maar ook papavers en zonnebloemen zijn een goede toevoeging aan de tuin. Die zonnebloemen waren dit jaar wel een uitdaging. In mijn hoofd waren zonnebloemen iets wat je plantte en de rest gaat vanzelf, maar veel zonnebloemen deden het niet goed. Ze groeiden niet of verdwenen helemaal. De oorzaak heb ik nog niet gevonden, maar misschien zijn ze toch te snel naar buiten gegaan en was het 's nachts nog te koud. De zonnebloemen geplant op ons warme plekje, naast een Zuid-West muur , die doen het wel goed. Ach, ik bedenk me maar: ik heb nog nooit zoveel geleerd over tuinieren als dit jaar en leren gaat meestal samen met enkele mislukkingen.


Als afsluiter een goudsbloem in de variëteit 'Strawberry Blonde', die dit jaar prachtig bloeit.


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page