top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Groenten voor altijd



Ondanks de druiligere dagen kon ik tussen de buien door toch nog een zonnige foto nemen. Door de iets warmere temperaturen en de vele regen schiet het onkruid overal uit de grond. Er valt niet tegen op te wieden, maar hier tussen de artisjokken kan dat niet zoveel kwaad en zorgt het voor een heerlijk bijtjes buffet. Artisjokken zijn één van die groenten die het leven op de moestuin eenvoudiger maken. Eens ze op hun plek staan, blijven ze daar voor meerdere jaren, misschien zelfs voor altijd, en vragen ze weinig onderhoud.


Voor altijd is misschien wat overdreven, maar ons dagelijks dieet bestaat voornamelijk uit éénjarige groenten of we telen ze in ieder geval op die manier en dat is eigenlijk jammer. Veel éénjarigen kennen we goed, we zijn nu éénmaal gewoontedieren, maar ze bezorgen ons veel werk in de moestuin. Zaaien, laten opgroeien in potjes, uitplanten, beschermen tegen insecten en ziektes, we zijn er heel de zomer zoet mee. Ik wil de éénjarigen in de moestuin zeker niet weglaten, ze zijn heerlijk en divers, maar ik wil ze wel graag gaan aanvullen met meerjarige groenten. Het soort groenten dat je ergens een plekje geeft en nadien, buiten af en toe oogsten, weinig omkijken naar hebt. Wie een grote moestuin wil, verdeelt de tijd best efficiënt en inzetten op doorlevende groenten is een manier om dit te doen. Die meerjarige zijn helemaal nieuw voor mij. Ze zijn niet te koop in de supermarkt en ook op onze eigen samenboerderij hebben we er niet veel staan (of ze staan er wel, maar ik herken ze niet). Elke keer als ik er nu ergens vind, probeer ik te proeven. Want voorwaarde één om in de tuin een plekje te verdienen is toch wel smaak.



In een vorige blog haalde ik Brave Hendrik al eens aan als doorlevende groente, maar die heb ik helaas nog steeds niet kunnen proeven. Ik las op het internet dat niet iedereen enthousiast is, maar ik kocht alvast een zakje zaad om volgend jaar zelf te proberen. Die voorwaarden zoals eerst geproefd hebben, zijn moeilijk te handhaven als je hebberig wordt in de zadenwebshop. Wat ik onlangs wel kon proeven was Bronzen Venkel tijdens een bezoek een CSA het Blozend Tomaatje (Wat is een CSA?), een echte multi-functionele plant. Bronzen Venkel is een lekkere toevoeging bij een (winters) slaatje of als kruid, de smaak is zoeter dan van de gewone Venkel. In het najaar kunnen de zaadjes geoogst worden die lekker zijn in thee. Door de zaadjes te oogsten voor thee, zal hij zichzelf ook minder uitzaaien want dat durft hij wel. In de zomer krijgt de Venkel prachtige gele bloemschermen, die een waar buffet vormen voor overvliegende insecten. Niet alleen mooi in de tuin dus, maar ook een goede lokker voor bestuivers en die zijn hard nodig voor al die andere planten in de tuin. Doordat Bronzen Venkel zowel als sierplant en als doorlevende groente of kruid kan gezien worden, kan hij zeker ook in een kleinere tuin zijn plekje verdienen. Hij is namelijk ook heel tolerant over zijn standplaats. Hij heeft een voorkeur voor volle zon, maar wat meer schaduw schrikt hem niet af. En hij groeit in zowel droge als vochtige plekjes in de tuin. In de moestuin is het een mooi plant om bijvoorbeeld op de kop van een groentenbed te zetten want hij neemt best wat plaats in: tot één meter breed en twee meter hoog in de zomer, in de winter krimpt hij tot ongeveer 30 cm. Ik kon helaas zelf nog geen foto maken, maar die komt dan wel weer in de toekomst.



37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbinding

Genieten

2024

Comments


bottom of page