top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

In afwachting



Het is al even stil op de blog, maar zo voelt het leven ook aan momenteel. Nu mijn zwangerschapsverlof is begonnen, is het uitkijken naar de komst van de baby. Ik durfde mij niet meer inschrijven voor die workshop kleinfruit snoeien juist voor de uitgerekende datum en ook de dag van het natuurlijk imkeren een week later laat ik aan mij voorbijgaan. Eventjes alleen maar baby in mijn hoofd.


Het past ook wel bij het seizoen, in de herfst vertraagd alles in de natuur. Het seizoen bij uitstek om je terug te trekken binnenhuis en even op jezelf te richten. En tijd om al vooruit te blikken naar een volgend seizoen, van de samenboerderij kreeg ik een doos vol met zaadjes om volgend jaar zelf aan de slag te gaan. Een doos vol toekomstige plantjes en oogst, enkel liefde en goede zorgen ontbreken nog om ze zover te krijgen. Ik kijk er naar uit om van start te gaan, te leren van wat mis gaat en te eten uit eigen tuin. Mijn hoofd is gevuld met idyllische zomertaferelen opgedaan in pastareclames, maar hopelijk wordt de werkelijkheid nog beter.


Ondertussen proberen we de voorbereidingen van de verhuis niet volledig uit de weg te gaan: zo gaat de exploratie over de mogelijkheden van verwarming gewoon verder. Ik vind het een ingewikkelde materie, de ecologische systemen lijken nog niet op punt te staan of minder geschikt voor ons type huis en daarbovenop wil iedereen graag zijn systeem verkopen. We blijven dus maar twijfelen, en elke keer als we denken het gevonden te hebben, zitten we enkele dagen later terug bij af. Hopelijk houdt de oude mazoutketel het nog even vol tot deze eeuwige twijfelaars een beslissing hebben genomen.

Om praktisch toch ook verbonden te blijven met mijn dromen, ging ik op fermentatieworkshop. Bij fermentatie zorgen bacteriën en schimmels voor verandering van smaak in de groenten (of zuivel, vlees en vis, maar daar waag ik mij niet aan) en door het fermentatieproces blijven de groenten ook wel tot een jaar houdbaar op een koele plaats. Fermentatiegroentjes zijn niet enkel lekker, maar ook nog super gezond want ze zitten vol probiotica. Mijn ervaring met fermenteren was beperkt tot zuurkool en enkele onsuccesvolle pogingen van andere groenten. Dat enthousiasme dat veel mensen hadden, bleef bij mij eerder uit. Maar als ik gefermenteerde groenten at bij anderen, was ik wel altijd heel enthousiast. Ik miste duidelijk techniek en inspiratie. De workshop bezorgde me genoeg inspiratie om binnenkort enthousiast aan de slag te gaan. Ben je ook benieuwd om aan de slag te gaan? Velt wijdde er een webpagina aan die je de basisinfo bezorgt: https://www.velt.be/fermenteren.


Bovenaan de blog een foto van een doorgeschoten venkel, prachtige gele stipjes die afsteken bij het herfstlandschap. Het loont om dergelijke 'moestuin mislukkelingen' te laten staan. Je kan het zaad oogsten (venkelzaad is een lekkere smaakmaker in de keuken) en de uitgebloeide bloemstengels vormen mooie silhouetten tijdens de winter. Venkel is ook een waardplant voor de Koninginnepage, alhoewel ik vermoed dat het daar nu wat laat in het jaar voor is. Om deze vlinder naar je tuin de lokken, kan het laten doorschieten van venkel dus zeker lonen.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page