top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Insectenparadijs



Je kon het de laatste tijd niet missen in de media, het gaat niet goed met de diversiteit op onze planeet. Wetenschappers geraken het er meer en meer over eens dat de zesde grote uitstervingsgolf momenteel bezig is, de eerste met een menselijke oorzaak. Een golf die voornamelijk te wijten is aan het verlies van leefomgeving voor de dieren, door bebouwing, intensieve landbouw en gebruik van pesticides. Een Duits onderzoek toont aan dat de insectenpopulatie met ongeveer drie kwart zou zijn gedaald, dramatische cijfers. Het lijkt wel de slecht nieuws show en er overvalt mij altijd een gevoel van onmacht en verdriet bij het lezen van artikels hierover, het gevoel dat het al te laat is. Gelukkig bedenk ik me op tijd dat die gevoelens nergens tot leiden en dat we beter in actie schieten om te redden wat er nog te redden valt. En dat kan: er valt nog veel te redden en er zijn veel kleine dingen die we zelf kunnen doen.


Ik gaf al aan dat een grote oorzaak het verlies van leefgebied is. Velen onder ons hebben dikwijls een klein stukje leefgebied achter of voor ons huis, de tuin(tje) kan voor veel insecten een wereld van verschil maken! Maar zelfs al heb je geen tuin, ook een klein balkon of een vensterbank kan de dienen als minituin of je kan proberen je gemeente te overhalen insectvriendelijke beslissingen te nemen. Op naar de tuin, geen Sahara's van tegels of gras meer, maar weelderige tuinen vol bloemen en schuilplekjes. Helaas is het lokale tuincentrum niet altijd de beste plek om de start van je nieuwe tuin te beginnen. Onderzoek bracht aan het licht (in de UK, maar waarschijnlijk is dit gelijklopend in België) dat bijna alle planten in het tuincentrum die gelabeld waren als bijvriendelijk pesticiden bevatten en 70% van die planten bevatten dan ook nog neonicotinoïden, gekend zeer giftig voor insecten en in verband gebracht met massale bijensterfte. Velt maakte een oplijsting waar we terecht kunnen voor ecologische planten en plantgoed in België en Nederland: https://www.velt.nu/vraag-antwoord/siertuinvragen/waar-vind-je-ecologische-planten. Zelf zaaien (met biozaad) of stekjes nemen bij iemand anders in de tuin kan natuurlijk ook.



Ook het type bloemen kan een verschil maken. Wanneer ik twijfelend in het tuincentrum sta, ben ik steeds aangetrokken tot grote, bombastische bloemen. Heel mooi, maar voor insecten is het in deze doorgedreven cultivars moeilijk om het stuifmeel en de nectar te vinden. Ze hebben veel liever enkelbloemige, die dichter bij de natuur staan, en waar nectar en stuifmeel goed te lokaliseren zijn. Een mooi voorbeeld is de roos, waarbij veel cultivars de bloemen gevuld zijn met blaadjes, maar er ook enkelbloemige varianten zijn, zoals de Hondsroos, die zeer geliefd bij bestuivers. Dave Goulson, onderzoeker aan de universiteit in Sussex en gespecialiseerd in het behoud van insecten, geeft hier een rondleiding in zijn tuin vol inspiratie:

Als we alle tuinen kunnen verenigen tot insectenparadijsjes is dit een enorme oppervlakte! Dus spread the word :) Mensen halen hun tuininspiratie dikwijls bij de buren, dus geef het goede voorbeeld en start een tuinrevolutie!






40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page