top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Meer door minder



In de media en vanuit de industrie horen we voornamelijk geluiden dat alles groener moet en kan. Grote bedrijven meten zich een groen en hip imago aan. Het lijkt wel dat wanneer we allemaal met een elektrische auto zouden rijden, zonnepanelen op het dak hebben en eerlijke kleren kopen, het allemaal wel goed komt met het milieu. Het gaat niet om hoeveel we consumeren, maar om wat. Maar bedrijven doen zich dikwijls groener voor dan ze eigenlijk zijn, ook wel greenwashing genaamd. Ze voelen de druk van de milieubewuste consument en meten zich een ecologisch jasje aan als marketingtruc.


Alhoewel nieuwe, groenere technologieën kunnen helpen op ons pad naar een meer duurzame wereld waar we in balans met de natuur leven, denk ik dat we met aanpassingen in onze consumeergewoontes verder komen. We kopen gewoon te veel, te snel en gooien te veel weg. Dat is niet helemaal onze schuld, heel onze maatschappij is op die manier ingericht. Wasmachine kapot, koop een nieuwe; Nieuw seizoen, nieuwe mode, koop nieuwe kleren; ... We worden bedolven met reclame van spullen waarvan we nog niet beseften dat we ze nodig hadden en spullen verouderen steeds sneller doordat er nieuwere modellen op de markt komen. Dit filmpje toont hoe shopverslaafd we allemaal zijn:



Maar het kan dus ook anders, en het zal ook anders gaan moeten, willen we de aarde nog in degelijke staat kunnen doorgeven aan volgende generaties. In de eerste plaats moeten we gewoon minder kopen, dat heeft namelijk, buiten het ecologische aspect, nog vele voordelen. We geven minder geld uit, waardoor we minder moeten werken of meer geld overhebben voor andere leuke dingen. Je zal ook beter gaan nadenken over wat je koopt waardoor miskopen minder frequent zijn (iedereen heeft nog wel wat spullen liggen, die toch niet zo handig, mooi of bruikbaar zijn als eerst gedacht en daardoor vooral stof liggen te vergaren). Zelf ervaar ik meer rust sinds ik uit die race van steeds meer en steeds nieuwer ben gestapt. Ik heb nog steeds veel spullen, die ik verzamelde doorheen de jaren, en kan moeilijk zaken wegdoen, maar er komen nog weinig spullen bij, dat is al fijn. Gebruik ook je netwerk om spullen samen te gebruiken. Sommige dingen heb je echt nodig, maar gebruik je maar heel sporadisch. In plaats van dat elk gezin één wafelijzer heeft staan, kan je misschien een wafelijzer met een aantal gezinnen samen gebruiken (want eerlijk, ik heb dat ding nog maar één keer gebruikt in al die jaren), maar dat kan natuurlijk met veel spullen zoals klusmateriaal, tuinmateriaal en zoveel meer. Een leennetwerk opzetten in je buurt of binnen je familie kan je al heel wat spullen besparen.


Een tweede iets wat we veel minder doen, ook omdat het moeilijker gemaakt wordt door de producent, is spullen repareren. Je bent natuurlijk geen stofzuigertechnieker, fietshersteller of IT-specialist, laat staan allemaal in één, en in de winkel is herstellen meestal duurder of onzekerder dan nieuw kopen. Gelukkig hebben meer en meer steden en gemeenten repaircafés waar je kan langskomen met je kapotte spullen en handige harry's je proberen verder te helpen. Is er nog geen in jouw gemeente? Misschien is het een initiatief om in gang te zetten! Meer inspiratie kan je vinden onder andere op deze website: https://repaircafe.org/.


Al die tijd die je uitspaart met shoppen, kan je ook gaan gebruiken om dingen zelf te maken. We kunnen dikwijls veel meer dan we denken :-). Wat we zelf kunnen, kan ook gedeeld worden met anderen, zo leren we van elkaar en hoef.je ook niet alles zelf te kunnen. Jouw zelf opgekweekt plantje maakt de buurvrouw misschien wel heel gelukkig. En die buurvrouw breit voor jou misschien wel een nieuwe sjaal voor de winter.


Als er dan toch gekocht moet worden, kijk even of wat je nodig hebt misschien tweedehands beschikbaar is. Zo kan je dikwijls voor een fractie van de prijs spullen een tweede leven geven. Zelf heb je misschien ook nog zaken staan die je nooit gebruikt en enkel stof zitten te vangen. Geef ook deze spullen een tweede leven door hen proberen te verkopen of weg te geven aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Zelf hou ik ervan om regelmatig in de kringloopwinkel op zoek te gaan naar unieke spulletjes.


Het lineaire productiesysteem van produceren, consumeren en weggooien past niet bij onze aarde. We moeten samen op zoek naar circulaire systemen, want we willen niet minder. We willen meer van andere dingen: van samenwerken, van hergebruiken, van creativiteit.


"Never doubt that a small group of thoughtful, commited citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has." By Margaret Mead
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page