Er werd de laatste maanden al veel gepland en ontworpen, maar de moestuin kreeg nog maar weinig aandacht. Daar komt nu verandering in want de moestuin is het eerste wat we willen aanleggen. Zo hopen we volgende zomer al op oogst uit eigen tuin want er gaat niets boven eigen gekweekte groentjes. Mijn vingers kriebelen om te starten, maar het is nog even afwachten. Tijd dus voor een moestuinplan en de beslissing waar de moestuin gaat komen. Dat laatste blijkt nog niet zo simpel, elk plekje heeft voor- en nadelen: niet te veel helling, niet te ver van het huis, uit de schaduw van de bomen, ... Als je vertrekt vanuit het standpunt 'zoveel mogelijk zon' dan zou je de moestuin zo zuidelijk mogelijk plaatsen en de bomen ten noorden van de moestuin. Alleen zou je dan door het bos moeten om naar de moestuin te gaan en dat werkt niet. Luiheid neemt dan overhand en het dagelijkse rondje in de moestuin wordt te veel uitgesteld met als gevolg courgettes zo groot als een kleine baby en verpieterde sla. De moestuin moet dicht bij het huis liggen zodat dagelijks rondkijken en oogsten vanzelfsprekend wordt, advies één in bijna elk moestuinboek. Advies 2 is dan meestal om goed na te denken over de ligging zodat je niet het jaar erop je moestuin moet verschuiven. Het voelt als een zware beslissing, en dan durf ik wel eens gaan twijfelen. De beste plek ten opzichte van het huis is immers niet de beste plek ten opzichte van het voedselbos en laat ik nu graag beide willen.
Om de moeilijke beslissingen wat te laten sudderen, ging ik alvast aan de slag met het samenstellen van een zadenstarterspakket. Ik bladerde door het zadenaanbod en plaatste alles in het winkelmandje dat we lekker vinden, redelijk makkelijk is (geen te grote uitdagingen in het eerste moestuinjaar) en probeerde F1 zaad te vermijden. Niet dat er iets mis is met F1 zaad, het geeft enkel aan dat het om een eerste kruising gaat van twee verschillende soorten, waardoor ze 50% genetisch materiaal van elke soort heeft. Meestal geven ze goede vruchten en zijn het sterke planten. Het nadeel van F1 zaden is dat wanneer je zelf zaden wil gaan oogsten van de vruchten of groenten die je hebt gekweekt, de zaden niet stabiel zijn en heel verschillende resultaten geven. Nu kost een zakje zaad niet het einde van de wereld en zou je elk jaar een nieuw zakje kunnen kopen. Maar ik wil graag zelf zaad gaan oogsten in de toekomst dus liever geen F1 zaad voor mij.
Zelf zaden oogsten heeft een aantal voor de hand liggende voordelen: je maakt je eigen circulair model, het is goedkoper en het is leuk. Maar het beste is misschien nog dat je planten in bloei kan laten komen. Veel van onze dagelijkse groenten zijn prachtig in bloei, maar omdat we ze meestal oogsten voor ze in bloei komen, zien we dat maar weinig. Op de foto bovenaan een prei in bloei en als afsluitende foto mooie, geel bloeiende kool. De bloemen van kool zijn trouwens ook eetbaar en vormen een leuk detail in een slaatje.
Comments