top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Schaars goed



Nu dat we het land niet uit kunnen en daar best van balen, dromen we alvast van heerlijke lange zomerdagen. Het is in de Auvergne niet anders dan in België, de zomers worden er de laatste jaren warmer en droger. Erg fijn voor al die mensen die dromen van een leven in de woestijn, maar een uitdaging voor wie zijn gazon graag groen houdt. Ik hoor bij die tweede categorie, alhoewel een strak gemaaid gazon niet voor mij weggelegd is, hoop ik wel de planten in leven te houden en te kunnen oogsten van de moestuin. Waar ik nu de stadstuin water durf geven met kraantjeswater, zal dat in Frankrijk niet realistisch zijn, te duur en niet ecologisch. Op zoek dus naar andere oplossingen!


Het is natuurlijk niet altijd droog, op sommige momenten in het jaar is het juist heel nat door ruim voldoende regen of sneeuw. Het wordt de kunst om dat water dat op bepaalde momenten overvloedig binnenkomt te kunnen bijhouden voor momenten dat we het hard nodig hebben. We proberen zoveel mogelijk het water dat het terrein binnenkomt daar ook te houden door het op te slagen in vaten, vijvertjes en de beste en grootste opslagplaats: de bodem. We willen verschillende vaten om regenwater van de daken op te vangen. Het regenwater dat niet meer in de tonnen past, zal terecht komen in een poel, waar het dan kan infiltreren in de bodem. Daarnaast gaan we ook nog één of twee vijvertjes graven (in ons hoofd doen we dat even op een dag, waarschijnlijk worden het dus kleine vijvertjes), die we laten vollopen met water uit het stroompje. Zo vertraagd het water en heeft het meer tijd om te infiltreren. Deze waterplekjes zijn ineens ook een trekpleister voor diertjes groot en klein en worden hopelijk heerlijke plekjes om te vertoeven op een bankje met een boek, een win-win situatie.


Buiten zoveel mogelijk water bij te houden, willen we ook zorgen dat er weinig water verdamping is aan de bodem, dit door tussen de planten te mulchen, de blote aarde bedekken met plantaardig materiaal. Mulch zorgt voor een grote daling van de bodemoppervlakte temperatuur en daardoor is er minder verdamping. Matt Powers toont dit mooi in zijn filmpje (En ja, als fan heb ik mij ook al een salopette aangeschaft :-) )

Hou je hoofd koel, plant een boom. Bomen dragen bij tot het creëren van een micro-klimaat op het terrein, door verdamping beïnvloeden ze de omgevingstemperatuur waardoor het wel tot vijf graden frisser kan zijn op een warme zomerdag in de buurt van een volwassen boom. De schaduw die ze creëren is alleen maar fijn, want waar vroeger zoveel mogelijk zon het streefdoel was, zijn zelf de grootste zonnekloppers onder de planten blij met een streepje schaduw op een warme zomerdag.


Maar we willen ook kritisch kijken naar ons waterverbruik. Door over te schakelen van een spoeltoilet naar een composttoilet zullen we al heel wat minder water verbruiken. Het fijne aan een composttoilet is dat het een circulair systeem is waarbij geen afval wordt geproduceerd. We maken van ons eigen afval compost, die we kunnen verspreiden op het land. Maar geen paniek, we zullen ook een spoeltoilet hebben om vrienden en familie niet af te schrikken op bezoek te komen. Onvermijdelijk gaan we water verbruiken: ik hou van douchen, we moeten koken en helaas zijn er ook huishoudelijke klusjes. Het water dat we verbruiken en nadien dus vuil of grijs water is, zouden we willen opvangen en filteren met een helofytenfilter. Geen groot, duur systeem, maar iets dat we zelf gaan knutselen, zoals deze man in Australië:

Het water volgt als het ware een weg door verschillende bakken en wordt ondertussen gefilterd door grind en wortels van planten. Het gefilterde water kunnen we dan gebruiken voor water te geven in de moestuin of we kunnen het in één van de infiltratie vijvertjes laten lopen. Met deze plannen komen we hopelijk tot een rijke oogst en groenen planten de hele zomer lang!


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page